Hjälp barn i katastrofer

söndag 2 november 2014

Syntetiska ädelstenar



Den syntetiska ädelstenen är tillverkad i ett laboratorium (lab-grown). Syntetiska ädelstenar har samma mineral och har samma egenskaper som den naturliga ädelstenen. Det betyder att den grundläggande kristallstrukturen, brytningsindex, specifik vikt, färg, kemi och andra kännetecken är likadana som hos en äkta sten. (Den har bara framställts i en teknologisk process snarare än en geologisk). Detta är inte alls olagligt. Det är fortfarande en ädelsten, men inte lika dyrbar som en naturlig sten. Olagligt är det först när man försöker att lurar någon och säljer syntetiska stenar som naturliga stenar.
Då man använder samma gemologiska tester för att identifiera naturliga och syntetiska ädelstenar kan det vara svårt att skilja en syntetisk sten från en naturlig. Den syntetiska stenen kan, om man tittar på den genom lupp, uppvisa små runda gasbubblor.  
Ädelstenar som är vanliga i syntetisk form är bl.a. diamanter, rubiner, smaragder, safirer, ametister och opaler.
Syntetiska ädelstenars berättigande försvaras bl.a. med att inga gruvarbetare far illa, människan har börjat utarma beståndet av fina ädelstenar, man bidrar inte till miljöförstöringen.
http://manekisparlblogg.blogspot.se kan man läsa följande:
”… hållbarhetsaspekten. En syntetisk sten ger ett stort ekologiskt fotavtryck, det är ingen energi- eller materialsnål process, men det ska ställas i relation till en mycket nedsmutsande gruvindustri (det blir tonvis med avfall för varje gram guld exempelvis) som ibland också har andra etiska problem än enbart potentiella och reella miljöproblem. Sociala missförhållanden med underbetald utnyttjad arbetskraft, expropriering av mark, barnarbete, dålig arbetsmiljösäkerhet osv. I vissa områden kontrolleras gruvorna olagligt av exempelvis knarkkarteller, guerillor eller totalitära regimer. De afrikanska blodsdiamanterna, som användes för att finansiera grymma krig, och Burmas rubinhandel är bara två exempel.”

En syntetisk ädelsten har många goda egenskaper. Bra färg, inga naturliga inneslutningar och billigare än naturliga stenar. I slutändan är det bara du själv som bestämmer  vad du  ska välja.
Obs! En syntetisk ädelsten ska inte förvecklas med en värmebehandlad sten eller imitationer  gjorda i glas eller plast.