Hjälp barn i katastrofer

söndag 8 mars 2009

Härligt med Bijouterier

Jag tycker det är härligt med Bijouterier.
Wikipedia beskriver det så här:
Bijouterier,"franska bijou "ögonsten", är smycken av oädla eller mindre dyrbara material. Ibland kallat kostymjuveler. Ofta billigare än äkta smycken, men om bijouterierna är av ett speciellt märke kan de till och med vara dyrare".
Faktum är att äldre bijouterier från 1700-och 1800 talet många gånger är lika välgjorda som "äkta" smycken gjorda under samma tid. De äldsta bijouterierna var ofta gjorda för att härma/kopiera de riktiga juvelerna. 1700-tals bijouterier får generellt bra priser på auktioner, de är ofta välgjorda och talar om för oss hur modet har sett ut. 1900-tals bijouterier från de stora modehusen lockar också samlare.
En som hade ett store intresse för bijouterier var Coco Chanel. Hon bar gärna bijouterier istället för "riktiga" smycken och tyckte att smycken är till för att skapa elegans eller skönhet inte för att man ska se förmögen ut. Att bära smycken för flera miljoner bara för att visa att man är rik tyckte hon var förolämpande.
Bijouterier är trendkänsliga, roliga, djärva och matchar gärna modet i färg och form. De ligger i framkant designmässigt då de inte måste hålla över en längre tid. I dag kan vi frossa i Bijouterier, var rädd om dem, de är ömtåligare än "riktiga" smycken då materialet är av sämre kvalitet, spara dem i originalasken om de har en sådan. Man vet ju inte, de blir kanske värdefulla
med tiden...
Det finns mycket mer att läsa i boken GAMLA SMYCKEN av Christine Hansson