Hjälp barn i katastrofer

lördag 6 december 2008

Svarta smycken

Till alla festligheter vid denna årstid använder vi gärna smycken. Ofta är det glitter och "bling bling" som gäller. Kanske vill man förnya sig och i år ha svarta smycken till sin "lilla svarta".

Svart onyx (i dag är det mesta som säljs färgad kalsedon) är en bra halvädelsten som pryder många smycken. Den är också väldigt vacker ihop med silver, vita stenar och pärlor. Onyx påstås läka sorg, stärka självkontroll och stimulera klokt beslutsfattande. Den ska ge både lycka, framgång och tur.

Du kan också leta efter smycken av Hematit eller Blodsten som den också kallas. Den har en vacker svartgrå färg och en härlig lyster. Hematiten kallas intellektets eller sinnets sten. Den påstås vara avstressande, skyddande och stärker problemlösning. Hematiten står också för balans mellan yin och yang, manligt och kvinnligt.

Sen finns det stenkolsmycken. De var populära under 1800-talet. Då kallades de också för "sorgsmycken" (inte så uppmuntrande till nyår kanske). Drottning Viktoria i England använda ofta stenkolssmycken efter sin make prins Alberts död. Det ansågs lämpligt att hovet använde dessa smycken till sorgdräkt. Vackra vintage stenkolsmycken kan man med lite tur köpa på auktion och loppis.

Svart opal är en värdefull sten. (Se upp med svartfärgad vit opal.) Det är en Opal som har en naturligt svart eller mörk botten. Denna kan variera från kolsvart till grå, vilket gör att stenen kan se ganska mörk ut när man ser den rakt uppifrån. Den kan ha ett färgspel i alla färgkombinationer.

En bråkdel av världens diamanter är svarta, så har man pengar att spendera kan man välja smycken prydda med svarta diamanter.
Oavsett vad man väljer, färgglatt eller svart, så ska det vara något man trivs med och känner sig bekväm i, då blir det som allra bäst.


tisdag 2 december 2008

December månadssten Turkos

Turkos är den högst rankade stenen av de opaka stenarna och hör till de första ädel- och halvädelstenar som människan började bryta.
För många är turkos en "lyckosten". Den skyddar mot förgiftning, ormbett, ögon-sjukdomar och mörkare krafter. Inom budismen menar man att turkosen ger mod, succé och kärlek. Turkos förknippas också med Amerikanska Indianers smycken och hantverk. Turkos är en ljusblå till mörkblå eller blågrön sten. Den himmelsblå färgen är högst värderad. Färgen mörknar eller går över mot grönt när stenen åldras. Fina turkoser är sällsynta och dyrbara. Tyvärr översköljs marknaden av imitationer, syntetiska stenar och rekonstruerade stenar. Rekonstruerade stenar är stenar gjorda av turkospulver från sämre stenar som malts ner och blandas med bindande material och formas sedan till solida stenar. Vanligaste imitationerna är färgad howlit och magnesit. Turkos är en skör sten, lite lägre än 6 på Mohs skala, vilket är lite hårdare än fönsterglas. Den har en vaxartad yta och går att polera. Turkos är känslig för parfym och kosmetika och smycken som inte används bör förvaras i separat ask så att de inte skadas av hårdare stenar.