Hjälp barn i katastrofer

torsdag 10 mars 2011

Stigbert


Om man är ägare av ett smycke som är graverat/stämplat Stigbert kan det vara intressant att veta var det kommer ifrån. Ateljé Stigbert, grundades 1920 i Stockholm av Heribert Engelbert. Sonen Stig tog över 1940 och då ändrades namnet till Stigbert. Firman ägs nu av Lars och Peter E. tredje generationen juvelerare. De tillverkar mestadels trendiga förlovnings- & vigselringar i guld, men gör även en del andra smycken



På Öppet Arkiv, SVT Play, hitta man en underbar filmsnutt från Ateljé Stigbert när de tillverkar Lucia smycken.


Den "något modernare" hemsidan hittar man på http://www.engelbertstockholm.se/




söndag 6 mars 2011

Stämplar på smycken


Det är alltid spännande med stämplar på smycke. Har man tur får man, förutom silver eller guld halt, veta både vem som gjort smycket, när det är gjort och var det är gjort. På Swedac (styrelen för ackreditering och teknisk kontroll) kan man ta reda på vem som gjort smycket. Guldhalten i svenska smycken är oftast 18 Karat vilket är det samma som 750 tusendelar fint guld och också kan stämpas som 750. I våra granländer är det vanligt med 14 Karat guld vilket är 585 tusendelar fint guld och också kan stämplas 585. Sterlingsilver stämplas oftast 925 i smycken eller 830 som är vanligt i brukssilver.

Om smycket innehåller en namnstämpel ex. AN så kan det vara Wiwen Nilsson AB.

Man kan också se åldern, om smycket har en årbeteckning, ex D8 ( D8 =1930).

Den svenska kontrollstämplen är en "kattfot" som består av tre kronor. Den får bara användas av de kontrollorgan som ackrediterats för uppgiften av Swedac.




Ortsmärke är frivilligt men ibland kan man också se vilken ort smycket är i från. Det är oftast en bokstav.


Förteckning över ortsmärken hittar du på http://www.swedac.se/PageFiles/1521/ortsm%c3%a4rke.pdf


Namnstämpel för ädelmetall föremål hittar du på http://stamps.swedac.se/index_ie.asp?sLang=sv