Hjälp barn i katastrofer

onsdag 13 maj 2009

Iolite

Iolite är en transparent, oftast väldigt klar, blå sten. Den finns i allt från djup blått till violett till ljus gråblå till gulgrå. Den har hårdhet 7-7½ på Mohs skala. Iolite kommer från grekiskans "ion" och betyder violett.

Iolite användes under vikinga tiden som en form för navigerings verktyg. Man använde tunna skärvor av stenen som lins för att se exakt position på solen. Det gjorde att man säkert kunde navigera sig mellan den Nya världen och hem. Iolit bryts framförallt i Indien, Sri Lanka, Mozambique, Zimbabwe, och Brasilien. Vikingarna hittade nog fyndigheter i Norge och på Grönland.

Iolite är fortfarande en "ny" sten i smycken. Den är lättillgänglig, har ett bra pris och kommer säkert att låta höra om sig i framtiden.

Vitguld och rhodinering

Jag har skrivit om guld innan, men får ofta frågan om vad som menas när ett smycke är rhodinerat.
Vitguld är en blandning (legering) av guld och andra metaller. Vanligast är palladium, zink eller silver. Nickel, som är allergiframkallande, får inte användas mer.

En vitguldsring, behöver inte men kan, "gulna" lite med åren, det kan man försöka undvika genom att använda mer palladium i legeringen. Handsmida smycken har oftast en högre halt palladium (ca 16%) än massproducerade smycken. Det betyder inte att massproducerade smycken alltid "gulnar". I regel gör de det inte.

Ibland är smycken rhodinerade. Ett vitguldssmycke är naturligt lite "gråare" i tonen. Om smycket rhodineras med rhodium får det en vitare färg i ytskiktet. Detta slits bort med åren, man får då lämna in smycket till guldsmed och få det rhodinerat igen. Man kan räkna med att en ring behöver ny rhodinering efter ett-två år, det brukar kosta ett par hundra kronor.

Ibland rhodinerar man också gult guld (som då lyser igenom tydligare när smycket slits) och finare silversmycken.

Palladium och rhodium tillhör gruppen platinametaller.