Hjälp barn i katastrofer

måndag 28 juli 2008

Egentillverkade smycken

Är man, som jag, "smycketokig" och intresserad av allt som berör ädelstenar och juveler så kanske man vill prova på att tillverka sina egna smycken. Jag som älskar att prova nya saker har införskaffat pärlor, stenar, silverkulor, lås, öronkrokar, litteratur, verktyg m.m.
Det är otroligt avkopplande, och jag är alltid full av idéer, men resultatet är skiftande. Sällan blir det väl så som jag tänkt.
En sak som jag faktiskt är nöjd med är mina egentillverkade tenntrådsarmband.
Eftersom att jag är både kunskapstörstig, pysslig och rastlös behövde jag vid ett tillfälle en utmaning.
Jag hade varit i fjällen och vandrat samt gjort besök i Kiruna, och inspirerad av samernas kultur, bestämde jag mig för att lära mig göra tenntrådsbroderi.
För "hundra år" sedan, 1993 tror jag, hade jag förmånen att en helg besöka en sameutställning på Sofiero slott i Helsingborg. Bland deltagarna fanns en äldre samekvinna som visade hur man bl.a. gjorde tenntrådsarmband. Hon var ytterst vänlig och förbarmade sig över den okunniga skånskan som ställde tusen och en frågor. Biblioteket besöktes, internet var inte aktuellt då, och det lilla som fanns i ämnet lånades hem.

Med hjälp av litteratur, samekvinnans förmedlade kunskaper och av släkten införskaffat material satte jag igång. Det var s--t kul! Jag gjorde hur många armband som helst de första månaderna. Sen gick det som vanligt, när koden väl var knäckt så tröttnade jag såklart. Men då och då tar jag fram min låda med renskinn och tvinnad tenntråd och gör ett armband, ett par örhänge eller ett hårspänne. Det är så tillfredställande att se resultatet. De blir så vackra, och ju mer man använder dem ju vackrare blir de.
Tenntrådsbroderi har varit utbrett bland samer sen 1600-talet men tenntråd har man hittat ända från 1000-talet. Under 1800-talet försvann det nästan helt för att sedan komma tillbaka under 1900-talet. Tenntråden har en legering av silver annars skulle tennet "falla sönder" när det blir kallare än + 13 grader Celcius.

Idag finns det såklart tonsvis med sidor på internet om sameslöjd, tenntrådsarbeten och hobbyaffärer som både säljer materialet var för sig och färdiga materialsatser med beskrivning till ex. ett armband.
Litteratur finns det också. Mona Callenberg har gjort en bra bok för ICA Förlaget som heter Tenntrådsbroderi, tryckår 2001. Är du pysslig? Prova vet jag!