Hjälp barn i katastrofer

fredag 11 april 2008

Ekologiskt guld, konfliktfria diamanter


Var nere på stan en runda. Som vanligt var det ett par besök i de olika guldsmedsbutikerna. Det är mycket två färgat och borstat guld just nu. Jag har för tillfället en passion för Frits Heirings smycken som är väldigt läckra men jag vill också slå ett slag för Suzana Axeheim som gjort en serie smycken för tyska Noën. Där tar man hänsyn både till miljö och konfliker. Den nya kollektionen innehåller örhängen, halsband, ringar och hängsmycken i rött och vitt guld.

Citat från Juvel & Designs hemsida: "Juvel & Design by Suzana Axeheim presenterar EKO-guld – en ny smyckeskollektion från tyska Noën med ekologiskt guld och konfliktfria diamanter. Guldet utvinns i Argentina och Noën kontrollerar produktionen in i minsta detalj. De ser till så att inga kemikaliska tillsatser används i gruvorna och att gruvarbetarna har rättvisa arbetsvillkor och får ordenligt betalt."


Vi som konsumenter måste fråga mer efter ekologiskt guld och konfliktfria diamanter.
För handen på hjärtat, vem vill gå med "blood diamonds". Är du intresserad kan du läsa mer om detta på www.stopblooddiamonds.org

Vintage smycken och lite historia


Som ett komplement til nya smycken kan man välja att köpa vintage.
Det finns något för var smak och det är roligt att ha ett orginellt smycke.
Man kan fynda på loppis. Gå på auktion, mässa eller antikvitetshandeln. Man kan också göra et besök på pantbanken. Ibland har de auktioner. Sen finns det ju internetauktioner där man kan göra fynd.

Smyckehistorien har ju visat prov på olika stilar.

Under Empiren 1810-40 tal skulle alla smycken man bar helst matcha varandra. Napoleon hade inflytande på modet och kaméerna fick ett uppsving. Det var också populärt med ametister, pärlor och arbeten med motiv från den grekiska mytologin.

Under den Viktorianska perioden 1840-90 tal skulle smyckena vara stora och svulstiga. Det var mycket granater, turkoser och insekter som fattades in med ädelstenar. Mosaikarbeten, emalj toffsar och fransar var också populärt.

Art Nouevau 1890-1915 tal nu var det silver och platina som gällde. En fransk guldsmed Oscar Massin inspirerade till denna period. Det skulle vara gediget hantverk före pråliga smycken med en massa stenar. T.ex. vackra motiv från naturen med sirliga blommor och blad(Stilen döptes till Jugend). Georg Jensen lanserade smycken inspirerade av naturen med kalcedon, bärnsten och månsten. Platina användes till de dyrbara smyckena, gärna genombrutna spetsliknade mönster infattade med diamanter som igen var på modet.

Art Déco 1920-30 tal, Första världkriget bröt ut och kvinnan skulle i arbete. Modet ändrades helt och efter en utställning på 1920 talet i Paris döptes den till Art Déco. Platina var fortfarande populärt men det var en djärvare design med färgstarka ädelstenar och ofta en platt geometrisk formgivning. Stort inflytande hade Cartier´designers, bl.a. Charles Jacqueau som anses vara en av de stora pionjärerna af Art Déco stil.

Retro 1940-50 tal, efter andra världskriget blev det populärt med guld. Gärna tvåfärgade smycken i rött-och gult guld. Under 50-talet blev brochen populär. Stora smycken i silver ville vi ha. Populära Svenska formgivare under 40-60- tal var bl.a Wiwen Nilsson, Torun Büllow-Hübe och Sigurd Person.

onsdag 9 april 2008

April månadssten Diamant



"Diamond's Are A Girls Best Friend" den strofen känner de flesta till.

Diamanten är en form av kol och det hårdaste ämne som hittats i naturen. Två tredjedelar av alla diamanter i världen kommer från gruvor i Afrika. Ordet "diamant" kommer från grekiska adamas, som betyder oövervinnelig. Den finaste slipningen av en diamant är briljant slipning.

När man ska köpa diamanter ska man tänka på de 4 C´na som diamanter värderas efter:

Carat, Colour, Clarity och Cut (jag lägger till ett femte C för Cost)


Carat/Vikt är viktenheten för diamantens vikt. 1.00 ct = 0.20 gr.
(får inte förväxlas med Karat som betäcknar guldhalt)

Några måttexempel:

6,5 mm motsvarar ca 1,0 ct.

5,2 mm motsvarar ca 0.56 ct.

4,5 mm motsvarar ca 0.33 ct.

3,8 mm motsvarar ca 0.20 ct.

3,4 mm motsvarar ca 0.15 ct

Colour/Färg är färgen på diamanten. Den bedöms efter hur "vit" den är. D-E eller River är den exklusivaste.

D - E (River) Mycket sällsynt vit. Den högsta färgkvalité som finns på diamanten.
F-G (Top Wesselton) Sällsynt vit.
H (Wesselton) Vit.
I (Top Crystal) Mycket lätt tonad vit.
J (Crystal) Lätt tonad vit.
K-L (Top Cape) Tonad vit.
M-N (Cape) Lätt gulaktig.

Clarity/Renhet är hur ren diamanten är, hur mycket orenheter (inneslutningar) det finns i diamanten. Bedöms från IF till P3. (Var observant på att det är möjligt att på konstgjord väg med olika metoder behandla och förbättra diamantens klarhet.)

Internally flawless, (IF) 10 ggr förstoring visar inga inre inneslutningar

Very very small inclusions, (VVS) Fåtaliga mycket, mycket små inneslutningar som är svåra att urskilja vid 10 ggr förstoring för en van betraktare.

Very small inclusions, (VS) Några mycket små inneslutningar synliga vid 10 ggr förstoring för en van betraktare.

Small inclusions, (SI) Åtskilliga små inneslutningar lätta att urskilja vid 10 ggr förstoring.

1 Piqué, (P1 eller I1) Inneslutningar som vid 10 ggr föstoring genast kan urskiljas men som inte påverkar ljusåtergivningen.

2 Piqué, (P2 eller I2) Större och/eller talrika inneslutningar som endast svagt minskar ljusåtergivningen. Synliga för blotta ögat.

3 Piqué, (P3 eller I3) Stora och/eller talrika inneslutningar, som betydligt minskar ljusåtergivningen.

Obs!
Diamanter med en vikt över 0.50 ct har undergraderingarna: VVS1, VVS2 samt VS1, VS2 samt SI1 och SI2.

Cut/Slipning är hur diamanten är slipad och det ända som påverkats av människan då övriga parametrar skapats av naturen. Slipning är faktorn som påverkar utseendet på diamanter mest. Det finns många olika slipningsformer. De vanligaste är briljant- och princesslipning. Dessa slipningar är de som refekterar ljuset bäst.

Den bästa gåvan

Vad ska jag köpa i present?

Den bästa gåva, tycker jag, är ett smycke.
Det följer med mottagaren genom livet.
Är fyllt med minnen och kan ärvas av nästa generation.

Att äga ett smycke är en lyx, men en härlig sådan.

Det kan påminna om givaren, någon man håller av,
eller en speciell dag i ens liv.
Ett smycke kan visa fram vem man är, ens personlighet.

Ett smycke, är den bästa gåvan, tycker jag