Hjälp barn i katastrofer

torsdag 19 november 2009

Kända personer och deras juveler, Elisabeth Taylor

Elisabeth Taylor är känd av många orsaker men också för sin juvelsamling. I hennes samling finns/fanns bl.a. Krupp diamanten på 33.19 ct och den droppformade Taylor-Burton diamanten på 69.42 ct. Den hänger nu i ett diamanthalsbandTaylor tyckte den var lite för stor för den ring som den först var fattad i. Diamanten är såld och ägs nu av Robert Mouawad.

Elisabeth Taylor har också en hjärtslipad gul diamant, en gåva från Richard Burton. Denna diamant var ursprungligen en gåva från Shah Jahan år 1621 till hans favoritfru, Mumtaz Mahal, som också inspirerade till Taj Mahal.


Men Taylor har inte bara diamanter i sin samling. Hon har flera smycken med vackra smaragder, en fantastisk ring med cabochonslipad safir och ett sett med halsband och örhänge prydda med rubiner. Tylor har också ytterligare en gåva från Burton, ett spektakulärt halsband med en pärla, La Peregrina (Pilgrim) , som är en av de mest historiska och största pärlor som existerar med sina ca 50,96 ct (när den hittades, före rensning, polering m.m var den på ca 55.95 ct). En enorm päronformad pärla som en gång ägdes av det Spanska kungahuset. Pärlan hittades 1513 på Pärlöarna i Panama bukten. La Peregrina har under sin 500 åriga historia varit hänge på broch, ensamt hänge på halskedja, centerpärla på halscollier och Kung Phillip IV av Spanien använde den som huvudpärla i hatt ornament.

Granat

Granat känner vi nog bäst som den mustiga mörkröda ädelstenen som sitter i äldre smycken. Granat är så mycket mer. Den har ett stort färgspektra. Röd är den vanligaste färgen men man kan få den i olika nyanser av grön, gul, orange och olika nyanser av jordfärger. Den ända färg man garanterat inte kan få en granat i är blå. Dessutom kan man få stenar som ändrar färg när de går från dagsljus till artificiellt ljus. Det finns flera slag av granater: grossular, pyrop, almandin, spessartin och andradit. Den mest kända gröna granat är Tsavorit.
De flesta granater i dag kommer från Afrika men också Indien, Ryssland och Syd Amerika.

Finare slag av granater används som smyckesstenar. Granat har hårdhet 7 - 7,5 på Mohs skala.

Granat har man känt till i tusentals år. Det sägs att Noah använde en granat som lanterna för att styra sin ark om natten. Granat har hittats i smycken från antika Egypten och Rom.
Granat anses öka kroppslig uthålighet och styrka. Den ökar också vår kreativitet. Granat ska hjälpa mot hudproblem, reumatism och reglera hjärta och blod.

onsdag 18 november 2009

Platina Stockholm AB

Platina Stockholm AB Galleri och butik kan man besöka på Odengatan i Stockholm men också på nätet.

Här säljs det smycken från svenska och internationellt kända smyckeformgivare, konsthantverkare och konstnärer. Detta kan läsas på hemsidan:

"Ända sedan Platina startade 1999 har vi missionerat för smycken som vi tycker berör, upprör och stör - bärbara verk där estetik kan vara lika viktigt som komik.På Platina hittar du inga vanliga massproducerade smycken. Istället finner du smycken som protesterar, berättar sanningar, skvallrar, sjunger och gråter. Bedårande smycken, otrogna smycken och smycken som skrattar för högt och för länge. Vi har valt ut dem för deras egen personliga kvalitet."

Det är en härlig hemsida att besöka så ta chansen att protestera, skvallra och skratta, och se många formgivare på en gång. http://www.platina.se/

tisdag 17 november 2009

Rosa Taikon

Rosa Taikon är en av våra mest kända silversmeder. Hon föddes i Tibro 1926. Hennes far var den sista av svenska romer som var silversmed och för att föra traditionen vidare sökte Rosa, vid 35 års ålder, in på konstfack för att själv bli silversmed. Taikon var en pionjär då silversmed ansågs som ett manligt yrke inom romerna. Hon har lagt ner sin själ i att bevara den romerska smycketraditionen och arbetar med tvinnade trådar, filigranteknik och granulering ( små, små silverkulor som bildar mönster på de släta ytorna) i sina silverarbeten. Rosa fick som barn aldrig gå i skolan, undervisningen i sång, musik, dans, färg och form fick hon av sin pappa. Först vid 33 års ålder gick Rosa två år på folkhögskola. Sedan vill hon gå vidare och lära sig silversmide. Rosa antogs på Konstfack och efter fem års studier blev hon sin egen.

Rosa Taikon har haft mer än 400 utställningar i Sverige och utomlands. Hon finns representerad på Nationalmuseum.

Hon är också känd för att kämpa för romers rättigheter och plats i samhället.

söndag 15 november 2009

Ametist och Citrin = Ametrin

Har varit mycket nu så skrivandet har fått vila lite. Det var länge sedan jag skrev om en ädelsten. En av mina favoriter är Ametisten med sin underbara lila färg.

Ametist är en mineralkvarts och en av de populäraste kvartserna. Namnet kommer från grekiskan och betyder oberusad. Ametisten sägs ha många fördelar. Den ska skydda sin bärare mot förförelse och lockelser. Den anses också stå för en god sinnesstämning och fromhet och har därför haft en stor betydelse i den katolska kyrkan. Man finner den i utsmyckningar och kors. Biskopar och Kardinaler bar/bär ametister. Den ska också stimulera intellektet, bringa lycka vid jakt och i krig samt driva ut djävulska andar. Den är också bra mot insektsbett, magont och ger bäraren vackrare hy. Ja det finns som synes ingen anledning att inte bära en ametist och i Sverige har vi gjort det sedan vikingatiden. :-)

Ametist har hårdhet 9 på Mohs skala. De mest betydande fyndplatserna är Brasilien och Uruguay. Från Afrika kommer en mycket högklassig smyckeskvalitet av ametist som man kan se i de mest dyrbara smycken. Stenen kan ändra färg vid höga temperaturer och används för att tillverka en annan ädelsten, Citrin. (Dock är inte alla citriner brända ametister, men äkta citrin, som är en gulbrun kvart, är mer sällsynt på marknaden).

Ibland hittar man stenar som har både den lila ametistens och gula citrinens färg. Dessa är mycket ovanliga och kallas för Ametrin. De allra flesta ametriner hittar man i Bolivia. Det är järn i olika oxiderade stadier som ger den ovanliga färgkombinationen. Ametrinen sägs ge bäraren lugn och frid samt hjälpa mod depression.