torsdag 19 november 2009

Kända personer och deras juveler, Elisabeth Taylor

Elisabeth Taylor är känd av många orsaker men också för sin juvelsamling. I hennes samling finns/fanns bl.a. Krupp diamanten på 33.19 ct och den droppformade Taylor-Burton diamanten på 69.42 ct. Den hänger nu i ett diamanthalsbandTaylor tyckte den var lite för stor för den ring som den först var fattad i. Diamanten är såld och ägs nu av Robert Mouawad.

Elisabeth Taylor har också en hjärtslipad gul diamant, en gåva från Richard Burton. Denna diamant var ursprungligen en gåva från Shah Jahan år 1621 till hans favoritfru, Mumtaz Mahal, som också inspirerade till Taj Mahal.


Men Taylor har inte bara diamanter i sin samling. Hon har flera smycken med vackra smaragder, en fantastisk ring med cabochonslipad safir och ett sett med halsband och örhänge prydda med rubiner. Tylor har också ytterligare en gåva från Burton, ett spektakulärt halsband med en pärla, La Peregrina (Pilgrim) , som är en av de mest historiska och största pärlor som existerar med sina ca 50,96 ct (när den hittades, före rensning, polering m.m var den på ca 55.95 ct). En enorm päronformad pärla som en gång ägdes av det Spanska kungahuset. Pärlan hittades 1513 på Pärlöarna i Panama bukten. La Peregrina har under sin 500 åriga historia varit hänge på broch, ensamt hänge på halskedja, centerpärla på halscollier och Kung Phillip IV av Spanien använde den som huvudpärla i hatt ornament.

Inga kommentarer: