Hjälp barn i katastrofer

torsdag 10 juni 2010

Prehnite


Jag har en svaghet för gröna stenar. Har hittat en ny favorit nu, prehnite. Prehnite fick sitt namn efter sin upptäckare, den nederländska översten Hendrik von Prehn (1733-1785), och är en attraktiv samling mineral som ibland används som prydnadssten i smycken. Den ingår i klassen silikater och upptäcktes 1774 i Sydafrika. I början kallade handlarna den för "Kap Emerald" i hopp om att kunna utnyttja den gröna färgen..Färgen är oftast ljusgrön till gräsgröngul. Finns också i grå, vit eller färglös. Prehnite är en ganska stark kristall, helt resistenta mot påtryckningar och repor. Hårdheten är 6-6,5 Mohs skala. Prehnite menar en del har en avstressande effekt. Stärker immunförsvaret och minskar högt blodtryck.

söndag 6 juni 2010

Bröllop

Just nu handlar det mesta om Bröllop. De flesta av stans butiker har drabbats av Bröllopsyra.
Sommarhalvåret är den period då vi har flest bröllop i Sverige. Vi lägger i snitt 10000 SEK på ringar enl. en undersökning som Swedbank gjort. Vad vill vi ha för ring? Ska den vara traditionell, originell eller tidlös? Ska den vara egen designad? Det finns mycket att tänka på.

På bröllopstorget kan man läsa lite om vigselringens historia. Bl.a. står det om att bära ringen på höger eller vänster ringfinger:

"På vilket sida trolovningsringen skulle placeras var en öppen fråga under medeltiden och långt senare. Många tyckte att den skulle träs på vänstra handens ringfinger eftersom det därifrån går en åder direkt till hjärtat. Andra menade att den skulle träs på den högra handens ringfinger med vars hand trohetslöftet beseglades. Nuförtiden bär man oftast förlovningsringen och vigselringen på vänster ringfinger."

Att designa en egen ring är kanske inte det enklaste, men man kan säkert få god hjälp av sin lokala guldsmed. Då har man också en ring som ingen annan har. Aagaard Jewelery har ett dataprogram som heter LoveDsign, det är ett unikt system för design av förlovnings- och vigselsringar. Där kan man designa sin helt personliga ring på datorn.

Ska man köpa en "färdig" ring så hittar man vackra ringar på bl.a.



som vanligt finns det så många, många fler vackra ringar i våra guldsmedsbutiker och hos våra duktiga designers det är bara att googla.