Hjälp barn i katastrofer

fredag 31 oktober 2008

Georg Jensen

Att blogga om smycken och inte skriva om Georg Jensen går bara inte. Så håll till godo.
Den 31 augusti 1866 föddes Georg Jensen i Raatvad utanför Köpenhamn.
Han var tidigt intresserad av metallarbeten och redan som 14-åring började han i lära hos firman Guldsmed Andersen. Efter att han tagit sin examen 1892 hade han svårt att försörja sig och öppnade en liten keramikverkstad.

Mellan 1895-1901 studerade Georg Jensen skulptur på Det Kongelig Danske Kunstakedemi i Köpenhamn. Efter några år på Bing & Gröndals porslinsfabrik, övergav han 1901 keramiken och började igen med silversmide och design i Mogens Ballins ateljé. Mogens Ballin är känd för sina vackra skönvirke smycken (dansk jugend).
1904 grundade Georg Jensen sin egen silversmedja på Bredgade 36 i Köpenhamn där han tillverkade sina smycken i Art Nouveau (jugendstil) där naturen är den stora inspirationen. Många smycken pryds av blommor och fåglar med vackert slipade halvädelstenar (gärna bärnsten, malakit, månsten och opaler). Han tyckte själv att han var en ”hantverkare i första hand och en konstnär i andra hand”. Han menade också att alla skulle ha råd till hans smycken därav materialen silver och halvädelstenar.
Snart blev hans vackra hantverk känt och succén var ett faktum. Georg Jensen gjorde inte bara smycken. Han skapade också bruksvaror så som kannor, bestick, skålar m.m. Flera av hans mest kända produkter tillverkades mellan åren 1908 och 1918 som var hans lyckligaste tid med hustrun Johanne. (Hon dog i spanska sjukan i augusti 1918). På 1920-talet när smedjan stängdes hade GEORG JENSEN SÖLVSMEDIE A/S öppnat filialer i London, Paris, New York, Berlin och Stockholm.
En stor del av Jensens succé var viljan att experimentera, samarbeta och framhålla andra konstnärer. Det skapade ny fräsch design och gynnade bolaget långt efter att grundaren gått bort. Samarbetspartners är bl.a. den danske konstnären Johan Rodhe, Svenske prinsen Sigvard Bernadotte, Vivianna Torun Bülow-Hübe och skulptören Hening Koppel.
Georg Jensen dog 1935, och även om han själv föredrog Art Nouveau, så tillät han alltid sina designers att själv experimentera och ha sin egen stil. Detta har gjort att företaget alltid följt med i tiden. Sedan 1985 är företaget en del av Royal Copenhagen.

söndag 26 oktober 2008

November månadssten Topas

Topas har varit känd i över 2000 år men fick sitt genombrott på 1700 talet. Under empiren var den mycket populär men blev sedan utkonkurrerad av citrinen, som kallades för Gold Topas. Ren topas är ofärgad men oftast är de färgade av metaller och kommer i många färger, gult (som tillsammans med vinfärgad är den vanligaste), brunt , grönt, rosa, blå eller färglös. Topasen symboliserar kärlek och tillgivenhet och lugnar ett hett temperament. Den ska också enligt gammal tro varna för gift, förhindra plötslig död och ha en blod stillande effekt. Dessutom skyddar den dig mot fienden. Många färgade topaser på marknaden är dock behandlade. Tyvärr kan man inte se vilka som är äkta eller vilka som är behandlade. Det har visat sig att några av de behandlade djupblå topaserna kan var radioaktiva och kan var skadliga för bäraren. Topaser har en hårdhet på 8 på Mohs skala. Topaser bryts idag huvudsakligen i Brasilien, Ceylon, Burma och Sovjet. Topaser från Nordirland, Skottland och Cornwall är ljusblå. Det förekommer även Topas i Sverige men den är för matt för att användas till slipade ädelstenar.


Det finns många namn på "Topaser", t.ex. Rio Topas, Rök Topas och Spansk Topas. Dessa är inte topas utan typer av kvarts och skal beskrivas så.