Hjälp barn i katastrofer

söndag 15 november 2009

Ametist och Citrin = Ametrin

Har varit mycket nu så skrivandet har fått vila lite. Det var länge sedan jag skrev om en ädelsten. En av mina favoriter är Ametisten med sin underbara lila färg.

Ametist är en mineralkvarts och en av de populäraste kvartserna. Namnet kommer från grekiskan och betyder oberusad. Ametisten sägs ha många fördelar. Den ska skydda sin bärare mot förförelse och lockelser. Den anses också stå för en god sinnesstämning och fromhet och har därför haft en stor betydelse i den katolska kyrkan. Man finner den i utsmyckningar och kors. Biskopar och Kardinaler bar/bär ametister. Den ska också stimulera intellektet, bringa lycka vid jakt och i krig samt driva ut djävulska andar. Den är också bra mot insektsbett, magont och ger bäraren vackrare hy. Ja det finns som synes ingen anledning att inte bära en ametist och i Sverige har vi gjort det sedan vikingatiden. :-)

Ametist har hårdhet 9 på Mohs skala. De mest betydande fyndplatserna är Brasilien och Uruguay. Från Afrika kommer en mycket högklassig smyckeskvalitet av ametist som man kan se i de mest dyrbara smycken. Stenen kan ändra färg vid höga temperaturer och används för att tillverka en annan ädelsten, Citrin. (Dock är inte alla citriner brända ametister, men äkta citrin, som är en gulbrun kvart, är mer sällsynt på marknaden).

Ibland hittar man stenar som har både den lila ametistens och gula citrinens färg. Dessa är mycket ovanliga och kallas för Ametrin. De allra flesta ametriner hittar man i Bolivia. Det är järn i olika oxiderade stadier som ger den ovanliga färgkombinationen. Ametrinen sägs ge bäraren lugn och frid samt hjälpa mod depression.

Inga kommentarer: