onsdag 18 februari 2009

Jade en mytomspunnen ädelsten

Jade har länge varit en respekterad sten av det kinesiska folket. Svart Jade gav styrka och makt, vit Jade gave skydd mot tarm sjukdomar En mycket tidig symbol för Kung var en rad med jadepärlor. Jadepärlor används fortfarande i Kina som en symbol för människor med högt anseende. Jade står också för " den koncentrerade essensen av kärlek". I Kina har man en Jade cermoni som en del av bröllopsritualerna. I över 7000 år har Jade varit känt för människan. Jade finns i olika nyanser av grön, svart, grå, vit, orange, gul och violetta toner. Jade kan delas upp i två grupper. Jadeit och Nephrite.

Jadeit är den dyraste och mest exklusiva varianten. Den kommer i fler färger än Nephrite och hittas bl.a. i Burma och Guatemala. Den har en hårdhet 7 på Mohs skala.

Nephrite är "riktig", gammal Kinesiska Jade. Den är mjukare än Jadeit, 6,5 på Mohs skala och kommer i färre färger. Kinesiska utskurna figurer, smycken m.m som är mer än 230 år gamla är alltid Nephrite. Fram till 1740 kände man inte till Jadeiten i Kina.
Nephrite hittar man i många länder. De flesta nyproducerade smycken med infattade Jade stenar är Nephrite.

Se upp, du kan hitta "Imperial" jade som är mycket billig färgad jade, eller färgad qvartz. "Korean jade" är ett annat missledande namn. Det är inte Jade utan en liknande sten, Serpentine-sten, som lätt kan skrapas med en kniv. Tvålsten kan eventuellt också förväxlas med jade. Tvålsten är en mjuk sten och kan lätt skrapas med en hårnål eller pennspets.

Jade är en vacker sten som symboliserar energi och skönhet samtidigt som den sägs bringa framgång, glädje och lycka. Vad mer kan vi önska!


Inga kommentarer: