fredag 30 maj 2008

Ädelstenar


Man kan lätt få ett habegär efter ädelstenar, de är ju så vackra med sina olika färger och former. Det finns många samlare världen över. Några samlar bara oinfattade stenar, andra vill ha stenar infattade i smycken.
Ädelstenar är en mineral eller ett organiskt material som är sällsynt, vackert, speciellt till färg och tillräckligt hårt för att kunna användas och hanteras utan att det repas och förstörs.

Några av de mest kända och populära ädelstenarna är; Diamant, Rubin, Safir, Smaragd, Akvamarin, Krysoberyll, Topas, Turmalin, Peridot, Granat, Pärla och Opal.
Ädelstenars hårdhet mäts efter Mohs hårdhetsskala som ger varje mineral en siffra mellan 1-10 där 10 är hårdast. Det är en "reptest" där varje sten kan repa/skrapa stenen under sig, men repas av den över sig. Diamanten är den hårdaste stenen och har 10 på Mohs skala. En korall har 3.
Stenens vikt är ett mått på dens densitet. Man jämför stenens vikt med vikten av samma volym vatten. En hematit med densitet 5.20 känns tyngre än en lika stor ametist med densitet 2.65 .
Färg och glans har med ljuset att göra. Färgen beror på hur stenen absorberar ljuset och glansen/lystern på hur ljuset återkastas från stenens yta. Ju hårdare sten ju mer kan den poleras.
Är man intresserad av ädelstenar kan jag rekommendera boken Ädelstenar av Cally Hall.
En annan bra bok, om du är sugen på att handla men vill veta mer, är Jewelery & Gems the buying guide av Matlins & Bonanno.

Inga kommentarer: