fredag 11 april 2008

Vintage smycken och lite historia


Som ett komplement til nya smycken kan man välja att köpa vintage.
Det finns något för var smak och det är roligt att ha ett orginellt smycke.
Man kan fynda på loppis. Gå på auktion, mässa eller antikvitetshandeln. Man kan också göra et besök på pantbanken. Ibland har de auktioner. Sen finns det ju internetauktioner där man kan göra fynd.

Smyckehistorien har ju visat prov på olika stilar.

Under Empiren 1810-40 tal skulle alla smycken man bar helst matcha varandra. Napoleon hade inflytande på modet och kaméerna fick ett uppsving. Det var också populärt med ametister, pärlor och arbeten med motiv från den grekiska mytologin.

Under den Viktorianska perioden 1840-90 tal skulle smyckena vara stora och svulstiga. Det var mycket granater, turkoser och insekter som fattades in med ädelstenar. Mosaikarbeten, emalj toffsar och fransar var också populärt.

Art Nouevau 1890-1915 tal nu var det silver och platina som gällde. En fransk guldsmed Oscar Massin inspirerade till denna period. Det skulle vara gediget hantverk före pråliga smycken med en massa stenar. T.ex. vackra motiv från naturen med sirliga blommor och blad(Stilen döptes till Jugend). Georg Jensen lanserade smycken inspirerade av naturen med kalcedon, bärnsten och månsten. Platina användes till de dyrbara smyckena, gärna genombrutna spetsliknade mönster infattade med diamanter som igen var på modet.

Art Déco 1920-30 tal, Första världkriget bröt ut och kvinnan skulle i arbete. Modet ändrades helt och efter en utställning på 1920 talet i Paris döptes den till Art Déco. Platina var fortfarande populärt men det var en djärvare design med färgstarka ädelstenar och ofta en platt geometrisk formgivning. Stort inflytande hade Cartier´designers, bl.a. Charles Jacqueau som anses vara en av de stora pionjärerna af Art Déco stil.

Retro 1940-50 tal, efter andra världskriget blev det populärt med guld. Gärna tvåfärgade smycken i rött-och gult guld. Under 50-talet blev brochen populär. Stora smycken i silver ville vi ha. Populära Svenska formgivare under 40-60- tal var bl.a Wiwen Nilsson, Torun Büllow-Hübe och Sigurd Person.

Inga kommentarer: