söndag 26 oktober 2008

November månadssten Topas

Topas har varit känd i över 2000 år men fick sitt genombrott på 1700 talet. Under empiren var den mycket populär men blev sedan utkonkurrerad av citrinen, som kallades för Gold Topas. Ren topas är ofärgad men oftast är de färgade av metaller och kommer i många färger, gult (som tillsammans med vinfärgad är den vanligaste), brunt , grönt, rosa, blå eller färglös. Topasen symboliserar kärlek och tillgivenhet och lugnar ett hett temperament. Den ska också enligt gammal tro varna för gift, förhindra plötslig död och ha en blod stillande effekt. Dessutom skyddar den dig mot fienden. Många färgade topaser på marknaden är dock behandlade. Tyvärr kan man inte se vilka som är äkta eller vilka som är behandlade. Det har visat sig att några av de behandlade djupblå topaserna kan var radioaktiva och kan var skadliga för bäraren. Topaser har en hårdhet på 8 på Mohs skala. Topaser bryts idag huvudsakligen i Brasilien, Ceylon, Burma och Sovjet. Topaser från Nordirland, Skottland och Cornwall är ljusblå. Det förekommer även Topas i Sverige men den är för matt för att användas till slipade ädelstenar.


Det finns många namn på "Topaser", t.ex. Rio Topas, Rök Topas och Spansk Topas. Dessa är inte topas utan typer av kvarts och skal beskrivas så.

2 kommentarer:

maggi sa...

Hej på er!
Måste nu upprepa mig eftersom jag skrev kommentaren redan engång. Men i alla fall:
Ni säger i er artikel om topaser att vissa topaser innehåller radioaktivitet, till den grad att de kan vara skadliga för människor. Har ni bevis för detta? Det verkar att vara ett påstående taget ur luften - isynnerhet om man betänker att de topaser som finns i handeln ofta är så små att de knappast skadar någon hur radioaktiva de än är. I så fall gäller det också många andra stenar. Varför komma med sådana omotiverade påståenden som helt i onödan skapar oro hos människor som eventuellt har en minimal topas i sin ägo. Om det gäller en ädelsten stor som Afrikas stjärna kan man anta att den har en viss strålning, men aldrig ändå så att den skadar någon. Fram med medicinska bevis! Annars får ni ta på er det att människor som äger en liten topas tvärt försöker sälja den för att bli av med den "livsfarliga" strålningen! Absurt. Maggi

Monika sa...

Hej
Tack för ditt inlägg.
Gemmolog Antoinette Matlins och Antonio C Bonann , internationellt respekterade för sina kunskaper om ädelstenar och smycken skriver i sin bok Jewelery and Gems The Bying guide om just mörkt blå Topaser som visat sig vara radioaktiva och skadliga ( inte "livsfarliga")för bäraren. I USA har GIA och andra liknande företag, skriver hon, sedan 1992 testat Mörkare blå Topazer för att undvika de radioaktiva på marknaden. Sant eller ej? Jag tänker inte motsäga mig deras kunskaper. Var och en är däremot fri att tycka och tro vad den vill.