fredag 17 oktober 2008

Lite om Torun Bülow-Hübe


Vivianna Torun Bülow-Hübe, föddes i Malmö den 4 december 1927. Hon var svensk silversmed och konstnär och kanske en av våra mest kända konsthantverkare. Torun Bülow-Hübe tog examen från Konstfack i Stockholm på 1940-talet. 1948 var hon första kvinnliga silvermed i Sverige med egen ateljé 1956 flyttade hon till Paris och formgav smycken. I Frankrike byggde hon upp sin verksamhet bland konstnärer och visionärer. Hon revolutionerade på 1950 & 60-talen svensk smyckedesigns framtid. Hennes silverkreationer innebar en ny våg inom designkonsten och gjorde Torun till hela världens silverkonstnär. Bland hennes kunder fanns b.la. Pablo Picasso, Birgitte Bardot och Ingrid Bergman.
På 1960-talet arbetade hon för juveleraren Georg Jensen och formgav bland annat armbandsuret "Vivianne" ett stilrent armbandsur utan siffror som blev en designklassiker.


"När man tittar på tiden ser man i stället sig själv... man ska uppleva ögonblicket nu",

Fram till 1968 var hon bosatt i Biot i Frankrike och där lärde hon upp många unga svenska silversmeder. Torun Bülow-Hübes sensuella smycken har en spiral som kännemärke. Hon anser att den är fundamental för universum - allt utgår från spiralen och allt rör sig kring spiralen. Hon såg den eviga åttaformen, Moebiusbandet, som en symbol för evig kärlek. Hon inspirerades av naturen och skapade stilrena sobra och enkla former. Hennes credo var att man skulle se bäraren först, inte bländas av smycket. Hon är representerad på en rad konstmuseer världen över.

Vivianna Torun Bülow-Hübe gick bort 2004 i Köpenhamn, efter ett par års sjukdom.

Inga kommentarer: