fredag 3 oktober 2008

Några kända diamanter


I tidningen den 21 september 2008 kunde man läsa: "Gruvarbetare i kungadömet Lesotho i södra Afrika har hittat en av världens största diamanter – en felfri ädelsten på nära 500 karat. Diamanten upptäcktes i gruvan Letseng den 8 september och enligt experter i Antwerpen som analyserat stenen väger den 478 karat" (1 carat = 0,2 gram)

Det intressanta är att fyra (4) av världens 20 största oslipade diamanter kommer från samma gruva i Lesotho. Har letat lite på nätet efter kända diamanter. Här är några av dem.

Cullinan, världens största diamant, hittades 1905 i Transvaal, Afrika. Den vägde ursprungligen 3 106 carat (621,2 gram) men delades upp och slipades till 9 stora och 96 mindre stenar. Den största av dem, Afrikas stora stjärna, är på 530 carat (106 gram). Pryder Edvard VII:s spira och tillhör de brittiska kronjuvelerna. Uppkallad efter sir Thomas Cullinan, direktör för ett gruvbolag

The Golden Jubilee är idag världens största slipade diamant. Stenen på 545,67 carat kommer från Premier Mine i Sydafrika där den hittades av Gbi Tolkowsky. Gabi sålde stenen till De Beers, nuvarande ägare är Bhumibol Adulyadej. Färgen på denna sten är graderad till Fancy Yellow-Brown. Den är 15.37 carat större än Afrikas stjärna.

Koh-i-Noor är en diamant på hela 108,93 carat som tidigare tillhört Indien. När den kom från Indien vägde den 186 carat. Nu tillhör diamanten den engelska kungafamiljen, infälld i en krona. "Koh-i-noor" är persiska och betyder "berg av ljus". Någon gång under 1500-talet räknade en indisk juvelerare ut att diamantens värde motsvarade ca hälften av världsproduktionens kostnader under en dag.

Hope-diamanten är förmodligen en del av den omslipade franska blå krondiamanten. 1975 togs Hope ur sin fattning och kontrollvägdes. Till allmän överraskning vägde den inte 40,50 carat som tidigare varit dess uppgivna vikt utan istället visade den sig väga 45,52 carat. Det går många historier om Hope diamanten där t.ex flera bärare av stenen dött. Det sägs att Jean-Babtiste Tavernier under en av sina indiska resor bröt loss stenen ur en staty av guden Rama Sita. Glädje av stölden blev kortvarig, efter att ha sålt stenen till Ludvig XIV reste han till Indien där han mötte en våldsam död. Ludvig XIV påstods ha burit stenen en gång och dog strax där efter.

Tiffany diamanten. På våren 1887 köpte Charles Tiffany de franska kronjuvelerna och the New York Times utnämnde honom till Kungen av Diamanter. Den mest berömda är Fancy Yellow Tiffany Diamond, en gul diamant på 128,54 karat, som visas i flaggskeppsbutiken i New York.

Är du intresserad av kända diamanter gå in på
http://famousdiamonds.tripod.com/

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej. Ja gillar också smycken och har under årens lopp skaffat mej några stycken som är kul att ha. 100% novis men godis för ögat.
MVH
Kerstin

Monika sa...

Hej, kul att du hittat till min blogg, visst är det godis för ögat :-)Mvh Monika