torsdag 24 juli 2008

Augusti månadssten Peridot
Peridoten var redan under forntiden en attraktiv sten. Den ansågs främja vänskap och bäraren befriades från avundsjuka tankar. Den skyddade också mot leversjukdomar och vattusot. Den var också dämpande mot nervositet och motverkade depressioner och håravfall!
Bar man stenen kring vänster handled skyddades man dessutom mot det onda ögat.
Peridot hittar man i dekorer i medeltida kyrkor och under barocken var de omåttligt populära.

Peridoten har inte mindre än tre namn: Peridot (olivine av ädelstenskaraktär), Olivine och Krysolite (kallas den i mineralogin). Peridoten är en av de få stenar som bara kommer i en färg. Vilken grön färg stenen har påverkas av järnhalten i stenen. Tyvärr är Peridoten ganska skör. den har hårdhet 6.5 - 7 på Mohs skala. Det gör att fasett kanter med åren kan bli slitna. Långvarit skarpt ljus/solljus kan bleka stenen och den är också känslig för snabba temperaturskillnader.
Idag är peridoten populär för sin vackra färg, från gulgrön till mörkt grön. Små stenar är lättillgängliga idag och överkomliga i pris, de större stenarna är ovanligare och därför också mycket dyrare.
Är grön din favoritfärg, finns det garanterat en peridot som passar, och infattad blir det ett perfekt sommarsmycke. Är man svag för grönt finns det också andra gröna ädelstenar att välja på, ex. grön safir och grön tourmalin.

Inga kommentarer: