Hjälp barn i katastrofer

onsdag 14 maj 2008

GULD

"Allt är inte guld som glimmar"


Guld har det kemiska tecknet Au som kommer av aurum, det latinska ordet för guld som betyder morgonrodnad. Det är ett grundämne och en ädelmetall.
Guldhalt mäts i Karat. Rent guld = 24 Karat.
Guld kan legeras (smältas ihop) med andra metaller, som till exempel silver eller koppar.
18 Karat guld innehåller 75 % guld, eller 750 fin. (750/1000) Smycken som stämplats 750 är då det samma som 18 Kt.
14 Karat guld innehållet 58,5% guld, eller 585 fin.

Man läser då och då i tidningarna om Försäljare som vill sälja "guld" direkt på gatan. Ett gott råd är att INTE köpa något även om det låter som en lysande affär. Många har blivit lurade.


Här i Sverige är vi mest vana vid 18 karat guld när vi handlar smycken.

I andra länder handlar man med flera olika karat. Det kan vara 24 kt, 18 kt, 14 kt, 10 kt eller 9 kt. Ju lägre karat, ju mindre guld. Se upp med stämplade smycken som endast är förgyllda.

Ädelmetallarbeten måste ha minst två stämplar, namnstämpel och finhalt stämpel. Det kan t.ex. stå två stämplar, SA och 750, som då kan betyda ex. Sten Andersson och att det är 18 kt guld.

I Sverige har vi också kontrollstämpel i form av en kattfotstämpel och årsstämpel för tillverkning. T.ex. Z10 som står för år 1998. Även orts märke stämpel kan förekomma.
Man kan läsa mer om stämplar på SP-ädelmetallkontrollen.

Oftast är smycken i gult-, rött- eller vitt guld. Färgen handlar om vilken legering guldet har, vilka andra metaller som använts. I gult guld t.ex. är det silver och koppar.

Är det rhodinerat guld? För att få en vitare färg, så ytbehandlas guld normalt med en annan metall, rhodium. Detta kallas “rhodinering”, och lägger sig som ett tunt ytskikt. Rhodineringen slits dock bort efter en tids användning och den "riktiga" färgen framträder.

Inga kommentarer: