lördag 26 april 2008

Handla på internet

Jag har tittat runt lite på olika möjligheter att handla smycken via internet. Det verkar vara en outtömlig källa. Ska man välja auktion eller handla direkt av säljare/butik? Kan man lita på att det man ser är det man får? Vad ska man tänka på?
Ibland kan man göra fynd men oftast är det ändå så att man "får det man betalar för". Det är inte alltid varan överenstämmer med beskrivningen.

Jag är inget proffs på att handla över internet men detta är vad jag brukar titta på.

Kolla guldkarat (18 Kt, 14 Kt osv) och vikt. Hur många gram väger smycket? Vikten kan säga något om storleken.

Om det är ett diamantprytt smycke så tittar jag på carat, klarhet och färg. Klarhet ska helst vara VVS-SI. Det finns fina diamanter som är piké, men det kan vara svårt att utläsa på en bild. Färgen ska helst vara Top Wesselton, F-G, Wesselton, H. Ju lägre bokstav i färgen ju gulare blir stenen. Infattningen av stenen ska också vara ordentlig.

Fotografier förstorar! Finns det angivna mått på bredd, längd m.m så mät upp och kolla att det passar dig. Då slipper man överraskningar som pyttesmå hängen som knappt syns men såg bra ut på bild. Var också noga med ringstorlek, så den inte bara hamnar i en ask i byrålådan.

Frakt, vad kostar det? Är frakten dyr äter den snabbt upp din eventuella vinst.

Kolla upp reklamations och ångerrätten. Kan du ångra/reklamera dit inköp? Vem betalar frakten om du ångrar dig?

Det viktigaste är ändå att du tycker om smycket. Ser du ett smycke som du förälskar dig i så bestäm dig för, innan du börjar bjuda, hur mycket du vill betala för det. Får du det för den summan är du ju nöjd. Lycka till!

Inga kommentarer: